Side Area Logo
Welkom bij Trucks en Trailers Nederland

Trucks & Trailers Nederland
Van Gaesbekestraat 35
2274RT Voorburg
Tel: 06-51380620

info@trucksentrailersnederland.nl
www.trucksentrailersnederland.nl

Wachttijd transito keuring van twee weken naar twee dagen.

De lange wachttijden voor keuringen van zware voertuigen (> 3500 KG) voor het verkrijgen van een transito kenteken zijn binnenkort voorgoed verleden tijd. Met ingang van 1 oktober 2013 kan een transito keuring op een keuringsstation of “aan huis” gegarandeerd binnen twee dagen plaatsvinden.

Keuren aan huis kan alleen als hiervoor de juiste en goedgekeurde apparatuur tijdens de keuring aanwezig is en bovendien is keuren aan huis pas echt interessant als de keurmeester meerdere voertuigen in één keer kan keuren. Kentekens van voertuigen die voor 13:00 uur in het RDW systeem verwerkt zijn, kunnen nog dezelfde dag na 15:00 uur in Veendam opgehaald worden, of liggen de volgende ochtend in de brievenbus.

Dit heeft de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) gisteren bevestigd in een overleg met Brancheorganisatie Trucks & Trailers Nederland (T&TN). De RDW komt hiermee tegemoet aan de wensen van T&TN en haar leden om het verkrijgen van een transito kenteken werkbaar te maken voor Nederlandse truck- en trailerhandelaren.

“Dit is zeker een stap in de goede richting,” aldus T&TN bestuurslid Dick Post. “Aan huis laten keuren scheelt chauffeurs- en benzinekosten en is veel efficiënter. De nodige reparaties kunnen direct op de zaak uitgevoerd worden. Én mijn klant kan binnen twee dagen weg op geldige platen.”

“Twee weken wachten op een transito kenteken is gewoon niet realistisch en kost Nederlandse handelaren klanten,” stelt T&TN bestuurslid Ton van der Burg. “Een klant die vandaag een trekker bij mij koopt, wil daar uiterlijk morgen mee weg, zo simpel is het. Ik ben blij dat de RDW in heeft gezien dat het huidige systeem niet werkt.”

Ook Anton van der Heijden van de RDW is te spreken over de samenwerking met T&TN. “Het transito kenteken is bedoeld voor niet in Nederland geregistreerde voertuigen die rijdend over de openbare weg Nederland weer verlaten. Bekend is dat behoorlijk wat trucks en trailers geen gebruik maken van het transito kenteken, maar van een andere kentekenplaat. Behalve dat deze buitenlandse kentekenbewijzen hiervoor niet bedoeld zijn, gaan deze voertuigen ongekeurd de openbare weg op, hetgeen onwenselijk is. Bovendien blijven ze buiten het zicht van de RDW en wordt het daarmee moeilijker “criminele voertuigen” op te sporen en te onderscheppen. Wij zijn blij dat T&TN dit item aan de orde gesteld heeft en we samen naar oplossingen kunnen zoeken.”

Naast keuren op afspraak binnen twee dagen, wil de RDW bij genoeg animo de mogelijkheid bieden om zware voertuigen zonder afspraak te laten keuren, zoals momenteel al mogelijk is voor voertuigen lichter dan 3500 KG. Dit zou pas per 1 januari 2014 ingevoerd kunnen worden. T&TN vraagt zich af of dit interessant is, daar een keuring zonder afspraak bij grote drukte nog steeds lang kan duren, en keuren binnen twee dagen aan huis of op afspraak op een keuringsstation wellicht een stuk efficiënter zal zijn.

T&TN hoopt dat ook normale APK keuringen binnen twee dagen plaats kunnen gaan vinden. Handelaren kunnen dan partijen trucks en trailers selecteren die zij op voorhand aan huis APK laten keuren en waar zij een Nederlands kenteken op aanvragen. Deze voertuigen hoeven bij verkoop dan slechts export afgemeld te worden en kunnen direct weg op een export kenteken. Daarnaast is de RDW bezig haar informatie op de website over transito kenteken te verbeteren en de legitimatie procedure kritisch te bekijken.